Monday, 15 October 2012

Cepatnya masa berlalu..lama dah tak update blog nie.

Begitu pantas masa berlaku...sedar tak sedar dah setahun dah berada di UK dan telah selamat kembali ke Malaysia. Ada terdetik di hati untuk berkongsi pengalaman hidup di rantau orang , mungkin bila masanya yang sesuai nanti..akan kuupdate blog ini...:)

Thursday, 9 February 2012

Buah rambutan UK

Assalamualaikum semua.. punyala susah nak cari rambutan kat sini.. masa tu si Humairaq mintak sbb dok tgk citer upin ipin yg depa jual rambutan.. udoh.. satu hal la plak nak cari.. ada jumpa sekali masa jalan2 kat area wood green tapi kecut.. itam.. 6 bijik dalam 3GBP.. tak baloi nak beli! last2 kata kat dia' kakak, ibu belikan strawberry bleh? nanti balik M'sia kita makan rambutan ok..' seb baik le dia dah leh paham...'ok' dia jawab.. so, pi la kat kedai buah Tally Ho yg ada kat depan umah aku ni.. nah.. ni la hasilnya....
Satu bekas tu 1GBP(great Britain pound le) Tak clear? Nah..zoom lagi...


 Haa... memang besar.. sama saiz ngan rambutan... sangat manissss!!! En Din yang tak suke makan strawberry masa kat M'sia sbb masam katanya pun bantai 2 bijik..rasanya kat M'sia takla saiz gini besarnya..




Yang fresh blueberry ni aku buat muffin...permintaan khas En somi... ala2 teringin.. so buat je la...bagi aku, yg fresh ni sedap makan gak... isi manis, kulit pahit2 sket.. bila dah buh dalam muffin, dia jadi agak masam.. tak tau kenapa..


Hemm.. dok sini mmg kena sesuaikan mulut ngan buah2 kat sini. Jangan le nak ikut cam kat M'sia.. Tembikai sebijik pun 3GBP.. dah la tak manis... lagi satu, aku suka gak makan cherry kat sini.. jarang2 ada dan agak mahal..
Ape2 pun dok M'sia lagi rasa nikmat makannya...


Signing off- As

Wednesday, 18 January 2012

Traffic lights UK vs Malaysia

Dah dekat 3 bulan blog ni bersawang... bukan ape.. jadi observer jap kat UK ni... entry lepas2 ni akan aku ceritakan ape yang aku nampak perbezaan dan persamaan dok di Malaysia vs UK.. tapi hanya melalui PEMERHATIAN, PENGETAHUAN dan PENGALAMAN aku saja ek...


       Entry kali ni nak citer pasal lampu isyarat kat UK...beza ngan Malaysia....

1) Warna lampu isyarat dia sama je la cam kat M'sia..hehhehe.. 3 warna.. merah, kuning ngan hijau...tapi.. kalo kat M'sia, lampu kuning tu hanya akan menyala sebelum warna merah (ready nak berenti la kan), kalo kat cni.. kuning akan menyala b4 merah & b4 hijau bila nk tukar dr merah ke hijau, lampu merah & kuning menyala serentak...awl2 datang tu, confuse sekejap...

2) Pastu kan... kalo kat M'sia biasanya utk masuk ke kanan di junction yg ada traffic light, akan ada extra 1 light kat belah kanan @arrow ke belah kanan kat papan traffic light tu kan. Bila lampu ni hijau, baru kita bleh belok kanan kan? Dan keta dari arah bertentangan akan surely stop sbb depa tgh lampu merah kan?( bleh bayang tak?). Tapi kalo kat cni a.k.a UK, kebanyakannya takdak lampu extra ke kanan tu( aku ada jumpa gak yg ada lampu extra ni, tapi jumlahnya sgt sedikit-sgt jarang). So, keta yg nak belok ke kanan ni kena la amik lajak ke tgh junction tu, pusing stereng ke kanan sket, then stop... keta dari arah depan still lg jalan tau! Bila takde keta dari arah depan, baru bleh belok ke kanan... mmg kena cepat la... cuba bayang kalo keta dari arah depan tu sentiasa ada.. bila agaknya bleh belok ke kanan???..... bagusnya org UK ni, sopan santun di jalan raya sbb akan ada keta yg jalan straight tu yang pasti akan bg jalan utk keta yg nak belok ke kanan, dan keta belakang dia takkan hon (panjang) utk keta yg bg laluan...aku takleh bayangkan le kalo kat Malaysia... mesti banyak kali accident punya kalo buat camni....

3) Pedestrian 1st! kira mcm raja kat jalan.. tapi kena lintas kat tempat yg betul la kan... mmg takde keta yg langgar lampu merah kat lintasan zebra tu...tapi kan.. tak semua tempat lintasan tu ada lampu isyarat  tau... ada yg ada zebra line tu without traffic light... yg tu pun, selaju mana keta tu, dia kena berenti kalo tetiba ada org dok melintas...pernah terjadi banyak kali kat aku, nak melintas jalan yg takde traffic light ni, ngan stroller, dok tunggu kat tepi jalan sbb takut nak melintas..keta laju.... tup2.. keta tu brek..then bg aku lintas... antara perkara yg aku tabik spring ngan org UK ni..(tak banyak sgt benda yg aku bg tabik kat depa ni...hehehe).. kalo kat Msia... mmg jangan harap... kena maki lagi ada la... igt lagi aku peristiwa depan mata kat Giant.. (tak yah kat jalan besar la kan...) ada mamat tu kena hon panjang giler sbb berenti bg org lalu kat zebra crossing depan main entrance Giant tu... ape lagi... ' Zebra crossing la b*d*h!!!' mamat tu menjerit... hahahaha... aku rs mamat tu penah dok kat negara2 yg mengamalkan tatasusila ni la kan....

4) Kalo ada anak kecik dalam keta, WAJIB dok dalam carseat yg betul ye... booster seat tu utk budak yg 6 tahun ke atas kalo tak silap aku...kalo tak... kang ada la yg kena saman dan yang paling penting kena demerit...depa mmg laksana kan betul2 sistem demerit ni... sbb tu la kebanyakan depa ni sopan santun di jalan raya...( tu la jawapan kepada kesopanan diorang di jalan raya..hehehehe) Kadang2, bila polis ni nampak kita buat salah.. e.g. anak tak dok kat carseat, depa tak suruh kita berenti... tapi depa akan suh kita follow depa sampai tempat yg bleh berenti utk mengelakkan jam.. ataupun lebih extreme lagi depa akan ikut balik umah@ ikut korang sampai korang sampai destinasi.. jadi, kalo korang tgh drive kat UK, pastu korang tengok polis ni dok follow korang lama...ada la tu....


Tu la antara perbezaannya... utk sape2 yg rasa nak jalan2 & sewa keta kat UK ni, harap bleh jadi panduan....


signing off- As